Czy szukamy właśnie Ciebie? Dołącz do akcji #PajmondlaPlanety i przeczytaj wywiad z pszczelarzem z Żor o ratowaniu pszczół. Pamiętaj, jak mawiał Brian Tracy: „Ludzie sukcesu zawsze szukają możliwości niesienia pomocy innym. Nieudacznicy zawsze pytają: A co mi za to dasz?” Czy jesteś tylko biorcą, czy potrafisz dzielić się z innymi?
Dlaczego warto ratować pszczoły, siać łąki kwietne, wprowadzić miód do swojej diety? Koniecznie przeczytaj wywiad z Leszkiem Szwedą, pszczelarzem z Żor, który po firmie Euromot z Żor włącza się do akcji #PajmondlaPlanety. Razem z panem Leszkiem jeszcze wiosną tego roku będziemy sadzić łąki kwietne w Żorach, aby zapewnić przyjazny dom i pożywienie dla pszczół. Pan Leszek zgodził się poprowadzić nawet specjalne warsztaty pszczelarskie. Oj, będzie się działo! Ty także możesz pomóc. Jesteś osobą prywatną, zarządzasz firmą? Zgłoś się do Pajmon CPT i razem z nami ratuj pszczoły! Zadzwoń: 533 211 259 – Katarzyna Śleziona-Kołek, Dyrektor ds. Marketingu i PR z Pajmon CPT.
#Pajmonpomaga #PajmondlaPlanety #Pajmonratujepszczoly
Wywiad z Leszkiem Szwedą, pszczelarzem z Żor
—
1) Dlaczego został Pan pszczelarzem?
Wszystko zaczęło się 16 lat temu na wakacjach w gospodarstwie agroturystycznym na Mazurach. Właściciel tego gospodarstwa miał m.in. pasiekę i zachęcał gości do obserwowania odbywającego się akurat miodobrania. Tak mnie to urzekło, że wracałem już do Żor z kompletem książek o pszczelarstwie i z myślą, że może kiedyś sam taką pasiekę będę miał. Wiosną następnego roku kupiłem pierwsze dwa ule z pszczołami, które ustawiłem w moim ogrodzie. Wkrótce po tym jeden z żorskich pszczelarzy zmarł i zostawił po sobie 10 uli, którymi nie miał kto się zająć. Odkupiłem je więc i tak rozpocząłem swoją przygodę z pszczelarstwem. Przez pierwszy rok prowadzenia pasieki pomagał mi Rudolf Dziwoki, pszczelarz z żorskiej dzielnicy Rogoźna. W kolejnych latach nabrałem doświadczenia w tym zajęciu i radziłem już sobie sam. Tak jest do dzisiaj i ciągle się rozwijam.
2) Dlaczego pszczoły są ważne w naszym życiu?
Pszczoły są ważne w naszym życiu z tego powodu, że są zapylaczami – zapylają rośliny przy okazji zdobywania pyłku i nektaru. Tym samym zapewniają żywność nie tylko nam, ale też zwierzętom. Praca pszczół jest fundamentem ekosystemu. Gdyby nie one, groziłaby nam klęska głodowa, bo rośliny najzwyczajniej w świecie nie wydawałyby owoców.
3) Czy warto siać łąki kwietne?
Na pewno warto je siać chociażby ze względu na zatrzymywanie wody w glebie. Ich istnienie jest kluczowe dla pszczół i innych owadów. Taka łąka staje się dla nich naturalnym domem, nie trzeba jej opryskiwać szkodliwymi herbicydami, nie wymaga intensywnego podlewania, zapobiega silnemu przegrzewaniu gleby, co w dobie kryzysu klimatycznego jest bardzo ważne.
4) Proszę zdradzić kilka ciekawostek na temat pszczół.
Mało kto wie, że…
– zimą w każdym ulu jest mniej więcej taka sama temperatura ok. 25 stopni Celsjusza;
– pszczoły żyją w rojach; w jednym roju żyje od 30000 do 50000 pszczół;
– królowe-pszczoły mogą żyć nawet do 5 lat; składają około 2000 jaj dziennie;
– zwykła pszczoła (robotnica) żyje w sezonie letnim od 4-6 tygodni; pszczoły, które rodzą się w sierpniu i wrześniu, i wchodzą w kłąb zimowy, żyją kilka miesięcy;
– pszczoły muszą odwiedzić ok. 4 miliony kwiatów, aby zebrać nektar potrzebny na 1 kilogram miodu;
– trutnie żyją od wiosny do jesieni, a następnie są wypędzane z ula i niszczone przez pszczoły;
– silna rodzina licząca 30000 robotnic jest w stanie przynieść do ula dziennie 2 kilogramy miodu;
– rośliny wcześnie kwitnące, takie jak: leszczyna, iwa i inne nektarują przy temperaturze powyżej 15 stopni Celsjusza, a pozostałe rośliny – powyżej 20 stopni Celsjusza; z kolei powyżej plus 30 stopni Celsjusza nektar zanika;
– jako jedyny owad na świecie królowa pszczół może wydawać dźwięki przez otwór gębowy, u innych owadów słyszymy tylko brzęk skrzydełek;
5) Dlaczego miód należy włączyć do swojej diety?
Miód ma zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy i pokarmowy – wspomaga przemianę materii, odtruwa wątrobę, uspokaja, a także ułatwia zasypianie. Miód wzbogaca dietę w niezbędne aminokwasy, cukry proste, mikroelementy i witaminy. Trudno przecenić jego właściwości, dlatego warto go spożywać. Różne gatunki miodu odmianowego pomagają leczyć inne problemy zdrowotne.
6) Co, oprócz miodu, produkują pszczoły?
Po zmieszaniu pyłku kwiatowego z miodem powstaje pierzga – to naturalna bomba witaminowa dla człowieka, która świetnie podnosi odporność organizmu. Natomiast nektar jest przetwarzany na miód. Te produkty, czyli pierzgę (pokarm białkowy) i nektar – miód (pokarm cukrowy) potrzebują pszczoły do rozwoju i karmienia nowych pokoleń pszczół. Propolis (lepka żywiczna substancja), którą pszczoły zbierają z drzew, zanoszą do uli, uszczelniając nim swoje gniazdo i pokrywając całe jego wnętrze. Propolis chroni rodzinę pszczelą przed bakteriami, wirusami, pleśniami i grzybami. Dla człowieka w połączeniu z alkoholem jest naturalnym antybiotykiem. Mleczko pszczele, którym w ulu odżywiana jest królowa – przez co może żyć do około 5 lat – jest szeroko wykorzystywane w apiterapii (terapii leczenia miodem i innymi produktami pszczelimi) oraz w kosmetologii. Jego pozyskiwaniem zajmują się większe pasieki.
7) Jak Pana zdaniem – ludzie podchodzą do kwestii zakładania pasiek, produkcji miodu, ratowania pszczół, czy sadzenia łąk kwietnych? Czy są otwarci na tego rodzaju inicjatywy?
Niestety, nie są. Pielęgnacja pszczół wymaga dużych zasobów wiedzy i wiąże się z ogromnymi nakładami pracy. Z tego ludzie, chcący mieć swoją pasiekę, nie zdają sobie sprawy. Praca w pasiece trwa cały rok! Mimo początkowych dobrych chęci wielu nie radzi sobie z prowadzeniem pasieki i porzuca to zajęcie.
Przy każdej okazji informuję i zachęcam do sadzenia roślin, krzewów i drzew miododajnych oraz łąk kwietnych w swoich ogrodach. Tutaj trzeba podkreślić znaczny progres i pozytywne nastawienie. Obserwuję też znaczny wzrost zainteresowania produktami pszczelimi: pyłkiem pszczelim, pierzgą, propolisem oraz miodami odmianowymi.
Dzisiaj klient pasieki posiada już więcej wiedzy o produktach pszczelich i może docenić całoroczną pracę pszczelarza i jego uczciwość, płacąc odpowiednią cenę za miód. Tak jest w mojej pasiece “Pyszny miodek” z Żor – to 100 proc. uczciwości, 100 proc. satysfakcji, 100 proc. zadowolenia. Zapraszam też do odwiedzenia strony internetowej: www.pysznymiodek.pl
—
Pajmon CPT specjalizuje się w delegowaniu do pracy pracowników tymczasowych i stałych, głównie z Ukrainy, ale również z: Białorusi, Rosji, Mołdawii, czy Indii. Pracownicy CPT są chwaleni za swoją rzetelność, pracowitość, posiadane umiejętności. To sprawdzeni fachowcy na każdą kieszeń. W bazie firmy znajduje się ok. 4500 kandydatów. Wśród nich są wykwalifikowani pracownicy do różnych gałęzi przemysłu m.in.: spożywczego, chemicznego, metalurgicznego, paliwowo-energetycznego, budowlanego i wielu innych. Firma Pajmon zajmuje się: outsourcingiem usług, outsourcingiem pracowniczym i leasingiem pracowniczym.
Chcesz poznać więcej korzyści ze współpracy z Pajmon Centrum Pracy Tymczasowej sp. z o.o.? Informacji udziela: Katarzyna Wysocka-Rybicka, Dyrektor Handlowy z Pajmon CPT, tel.: 536 345 087, e-mail: katarzyna.wysocka-rybicka@pajmon.com.pl
—